Μπακαλιάρος Τσιλαδιά

Μπακαλιάρος τσιλαδιά

Ο μπακαλιάρος τσιλαδιά είναι ένα από τα πιο αυθεντικά πιάτα της Μεσσηνίας! Είναι μια εύκολη συνταγή που μπορείς να ολοκληρώσεις σε λιγότερο από μία ώρα, αρκεί ο μπακαλιάρος να είναι ήδη ξαρμυρισμένος. Ένα γεύμα παραδοσιακό και πολύ χορταστικό, μπορεί να βρεθεί στο τραπέζι σας οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου με την ίδια νοστιμιά!

Μπακαλιάρος τσιλαδιά

Μπακαλιάρος Τσιλαδιά

Η δική μας πρόταση για Μεσσηνιακή τσιλαδιά ξεχωρίζει λόγω του αρωματικού Βαλσάμικου, Messino, του παρθένου ελαιολάδου και φυσικά της ζουμερής κορινθιακής σταφίδας. Οι φρέσκες τομάτες δένουν υπέροχα με το κόκκινο κρασί και τα φύλλα δάφνης, δημιουργώντας μια πεντανόστιμη, έξτρα αρωματική κόκκινη σάλσα.
Μερίδες 4
Εκτέλεση 50 mins

Υλικά
  

  • 1 κιλό παστό μπακαλιάρο φιλέτο
  • 4 κρεμμύδια ξερά
  • 3 σκόρδα
  • 1 κ.σ. πελτέ τομάτας
  • 3 φρέσκιες τομάτες
  • 80 γρ. Bαλσάμικο Messino
  • 100 γρ. κόκκινο κρασί
  • 6 φύλλα δάφνης
  • φρέσκο πιπέρι
  • αλάτι
  • 60 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. Κορινθιακή σταφίδα
  • 150 γρ. ελαιόλαδο
Μπακαλιάρος τσιλαδιά με βαλσάμικο Messino
Η συνταγή δημιουργήθηκε με

Οδηγίες
 

  • Προσοχή: Από το προηγούμενο βράδυ ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. Διαφορετικά, αγοράζουμε εξαρχής μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε λεπτές φέτες.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 100 γρ. ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια μας με λίγο αλάτι. Σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε μέχρι να μυρίσει. Έπειτα ρίχνουμε και την ζάχαρη, τον πελτέ, τα φύλλα δάφνης και το πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το βαλσάμικο Messino και το κόκκινο κρασί.
  • Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά και να σωθεί το αλκοόλ.
  • Χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε τις ντομάτες χοντροκομμένες. Βράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα μας, και μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε και τις σταφίδες.
  • Σε ένα ταψί τοποθετούμε τα φιλέτα μπακαλιάρου και τα περιχύνουμε με την σάλτσα που φτιάξαμε και με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
  • Τα ψήνουμε στον φούρνο για 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει η ντομάτα ωραίο χρώμα.

Tip της Συνταγής:

  • Συνοδέψτε το πιάτο σας με πατάτες φούρνου ή σαλάτα της επιλογής σας. Ο μπακαλιάρος τσιλαδιά είναι εξίσου απολαυστικός είτε φαγωθεί ζεστός είτε κρύος.
Share