Χταπόδι Ξυδάτο

Χταπόδι Ξυδάτο

Το χταπόδι ξυδάτο είναι η απόλυτη μεσογειακή συνταγή! Είναι ένα νόστιμο και με πληθωρική γεύση ορεκτικό, το οποίο φτιάχνεται πολύ εύκολα, γρήγορα και με λίγα υλικά! Προτείνεται ακόμα και για αρχάριους στην κουζίνα, ενώ μπορείτε να το φτιάξετε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

Χταπόδι Ξυδάτο

Χταπόδι Ξυδάτο

Απογειώνουμε τη γεύση με την προσθήκη του λευκού ξυδιού, Messino, με δεντρολίβανο και εμπλουτίζουμε το πιάτο με κόκκους πιπεριού. Τα αρώματα του δεντρολίβανου, με το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο της Μεσσηνίας και τα αποξηραμένα φύλλα δάφνης δίνουν όλα αυτά τα αρώματα που χρειάζεται το χταπόδι ξυδάτο για να το απολαύσετε στο μέγιστο!
Μερίδες 4
Εκτέλεση 1 hr

Υλικά
  

  • 1.5 κιλό χταπόδι
  • 5 φύλλα δάφνης
  • πιπέρι κόκκους
  • 180 γρ. λευκό ξύδι με δεντρολίβανο Messino
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
Η συνταγή δημιουργήθηκε με

Οδηγίες
 

  • Αν το χταπόδι μας είναι κατεψυγμένο, το βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό βρύσης και το αφήνουμε για 2 ώρες. Αν είναι φρέσκο μπορούμε να το επεξεργαστούμε αμέσως.
  • Αφαιρούμε το στόμα του (δόντι) χταποδιού ανάμεσα απ’ τα πλοκάμια του και χωρίζουμε τα πλοκάμια απ’ το κεφάλι.
  • Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε υψηλή φωτιά και προσθέτουμε το χταπόδι, τις δάφνες, τους κόκκους πιπέρι, τα 100 γρ από το λευκό ξύδι με δεντρολίβανο Messino, και το φέρνουμε σε βρασμό.
  • Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε την θερμοκρασία στο μισό για περισσότερη γεύση και σιγοβράζουμε, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι (τουλάχιστον για 40 λεπτά).
  • Όταν είναι έτοιμο, το αφαιρούμε από τα ζουμιά του και αφήνουμε να κρυώσει, ώστε να το κόψουμε σε λεπτές φέτες.
  • Το τοποθετούμε σε ένα βαθύ, μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε το υπόλοιπο ξύδι, το ελαιόλαδο και την ρίγανη. Αφήνουμε για λίγες ώρες να μαριναριστεί.
  • Το σερβίρουμε μόνο του ως ορεκτικό.
  • Για να το συντηρήσουμε, το βγάζουμε από την μαρινάδα, το τοποθετούμε σε γυάλινο μπωλ, σκεπάζουμε με ηλιέλαιο και το βάζουμε στο ψυγείο.

Tip της Συνταγής:

  • Δε προσθέτουμε αλάτι κατά τη διάρκεια του βρασμού! Το ξύδι με τα υπόλοιπα υλικά είναι αρκετά για να δώσουν γεύση στο χταπόδι μας.
Share