Γαύρος Μαρινάτος

Γαύρος μαρινάτος

Ο γαύρος μαρινάτος θέλει απλότητα και πολύ καλά υλικά! Πρόκειται για ένα πιάτο το οποίο “ψήνεται” μόνο του μέσα στο αλάτι και το ξύδι, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλές ώρες μέχρι να ετοιμαστεί. Μπορείτε να τον σερβίρετε σαν ορεκτικό, μικρό μεζέ ή συνοδευτικό για όσπρια και λαδερά φαγητά.

Γαύρος μαρινάτος

Γαύρος Μαρινάτος

Για να νοστιμίσει ο φρέσκος γαύρος και να ψηθεί σωστά, χρειάζεται υψηλής ποιότητας ξύδι, γι’ αυτό και πρωταγωνιστής της συνταγής μας είναι το βιολογικό ξύδι Messino! Η αυθεντική και έντονη οξύτητά του μειώνει τους χρόνους στο μαρινάρισμα και δίνει την ευκαιρία στις υπόλοιπες γεύσεις να αναδειχθούν. Προσθέτουμε τζίντζερ και τσίλι για μία πιο καυτερή εκδοχή και κάνουμε τον γαύρο μαρινάτο μας ακόμα πιο αρωματικό με κόκκους από διάφορα πιπέρια.
Μερίδες 4
Εκτέλεση 45 mins
Αναμονή 2 hrs

Υλικά
  

  • 1 κιλό φρέσκο γαύρο
  • 500 γρ. αλάτι χοντρό
  • 300 γρ. βιολογικό ξύδι Messino
  • 20 γρ. φρέσκο τζιντζερ
  • 1 πιπεριά τσίλι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • κόκκους από διάφορα πιπέρια
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
Γαύρος μαρινάτος με βιολογικό ξύδι Messino
Η συνταγή δημιουργήθηκε με

Οδηγίες
 

  • Φιλετάρουμε τον γαύρο, τραβώντας το κεφάλι και το κεντρικό κόκκαλο με τα εντόσθια. Προσέχουμε να μην κοπεί η ουρά και χωριστούν τα φιλέτα.
  • Παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε το χοντρό αλάτι μέχρι να καλυφθεί καλά η βάση του. 
  • Τοποθετούμε τα φιλέτα του γαύρου το ένα δίπλα στο άλλο και αν χρειάζεται, καλύπτουμε με δεύτερη στρώση από πάνω.
  • Αφήνουμε στο αλάτι για 30΄, ξεπλένουμε καλά με νερό και στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Σε ένα μεγάλο, βαθύ μπωλ, προσθέτουμε το βιολογικό ξύδι Messino, το τζίντζερ, την πιπεριά τσίλι και το σκόρδο ψιλοκομμένα και τα πιπέρια και ανακατεύουμε καλά.
  • Απλώνουμε και πάλι σε ταψί τον γαύρο τον ένα δίπλα στον άλλο, περιχύνουμε με την μαρινάδα μέχρι να καλυφθεί και αφήνουμε για 2 ώρες τουλάχιστον εκτός ψυγείου, να ψηθεί με το ξύδι.
  • Όταν ο γαύρος μας έχει πλέον ασπρίσει, αφαιρούμε από την μαρινάδα, στεγνώνουμε και σερβίρουμε.
  • Αν θέλουμε να τον αποθηκεύσουμε και να τον διατηρήσουμε στο ψυγείο, τοποθετούμε σε μπωλ και σκεπάζουμε με ηλιέλαιο.

Tip της Συνταγής:

  • Για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, επιλέγουμε μονάχα φρέσκο γαύρο από τα μέσα Μαΐου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού! Είναι η εποχή που τα νερά ζεσταίνουν και το ψάρι είναι πιο παχύ.
Share