Μελιτζανοσαλάτα Συνταγή

Μελιτζανοσαλάτα συνταγή

Εύκολα και γρήγορα με τη μελιτζανοσαλάτα συνταγή δημιουργούμε ένα απ’ τα πιο διάσημα ορεκτικά στην Ελλάδα! Πρόκειται για ένα κρύο νηστίσιμο πιάτο με απλά υλικά, που όμως δεν σε περιορίζει στο πότε να το καταναλώσεις. Ιδανικό για συνοδευτικό σε μεγάλα οικογενειακά γεύματα, κερδίζει επάξια μια θέση στο κυριακάτικο ή εορταστικό τραπέζι. Αν επιλέξετε κιόλας να καπνίσετε τις μελιτζάνες, το αποτέλεσμα θα είναι απολαυστικό.

Μελιτζανοσαλάτα συνταγή

Μελιτζανοσαλάτα Συνταγή

Το λευκό Βαλσάμικο, Messino, είναι αυτό που προσφέρει όλη την απαραίτητη οξύτητα που χρειάζεται η μελιτζανοσαλάτα συνταγή, ώστε να ισορροπήσει η γεύση του πιάτου. Διατηρούμε την απλότητα της συνταγής σε βήματα και υλικά, ωστόσο την εμπλουτίζουμε γευστικά με φρέσκα τοπικά μυρωδικά. Το τελικό αποτέλεσμα των γεύσεων, σε συνδυασμό με την έντονη επίγευση του μεσσηνιακού Βαλσάμικου Messino, κάνουν το πιάτο αυθεντικά μοναδικό!
Μερίδες 4
Εκτέλεση 1 hr 30 mins

Υλικά
  

  • 1 κ μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψητές ψιλοκομμένες
  • ½ ματσάκι μαϊντανός
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 4 κ.σ. λευκό βαλσάμικο Messino
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 50 γρ. κουκουνάρι
Μελιτζανοσαλάτα συνταγή με ξύδι Messino
Η συνταγή δημιουργήθηκε με

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις τρυπάμε με ένα πιρούνι και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Μπορούμε να τις καπνίσουμε σε εστίες υγραερίου εφόσον διαθέτουμε.
  • Ψιλοκόβουμε και ψήνουμε τις πιπεριές φλωρίνης μέχρι να μαλακώσουν. Εάν είναι ήδη ψημένες, απλώς τις κόβουμε σε μικρές λωρίδες.
  • Τοποθετούμε τις ψητές μελιτζάνες σε ένα μπολ και τις κλείνουμε αεροστεγώς με μεμβράνη για 10 λεπτά, ώστε να μπορέσουμε να τις ξεφλουδίσουμε πιο εύκολα.
  • Μόλις κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις τοποθετούμε σε ένα σουρωτήρι για να αφαιρεθούν τα πολλά υγρά.
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τον μαϊντανό και τα κρεμμύδια.
  • Τοποθετούμε και πάλι τις μελιτζάνες σε ένα μπωλ όταν είναι έτοιμες και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, το λευκό βαλσάμικο, Messino, και αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε το μπωλ για 30 λεπτά στο ψυγείο να ενωθούν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις.
  • Σερβίρουμε σε ένα πιάτο της επιλογής μας και γαρνίρουμε με λίγο κουκουνάρι και μαϊντανό.

Tip της Συνταγής:

  • Ιδανική επιλογή για την συνταγή μας είναι η “ράτσα” μελιτζανών φλάσκες (black beauties), οι οποίες έχουν σχήμα οβάλ και όχι πολλά σπόρια. Προτιμήστε την αγορά τους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και απολαύστε στο μέγιστο τα αρώματα και τις γεύσεις που μπορούν να σας προσφέρουν!
Share