Χωριάτικη Πίτα με Μανιτάρια και Κρέμα Βαλσάμικου Τρούφα

Χωριάτικη πίτα με μανιτάρια

Η πίτα με μανιτάρια αποτελεί μια απ’ τις πιο τέλειες νηστίσιμες και *vegeterian συνταγές, ειδικά όταν συνοδεύεται από χειροποίητο φύλλο! Είναι μία πολύ καλή επιλογή για πρωινό, ορεκτικό στο μεσημεριανό μας γεύμα ή για υγιεινό σνακ στο γραφείο. Μπορεί να φτιαχτεί με διαφορετικά είδη φύλλων ή ακόμα και χωρίς.

Χωριάτικη πίτα με μανιτάρια

Χωριάτικη Πίτα με Μανιτάρια και Κρέμα Βαλσαμικού Τρούφα

Σε μία μανιταρόπιτα δεν θα μπορούσε να λείψει η κρέμα Βαλσάμικου Messino με τρούφα. Με το ιδιαίτερο άρωμα της και την ξεχωριστή γεύση δένει όλα τα υλικά και μετατρέπει μία απλή πίτα σε ένα μοναδικά γευστικό ορεκτικό. Ο συνδυασμός με το λευκό ξύδι, Messino, το μεσσηνιακό παρθένο ελαιόλαδο και το σουσάμι απογειώνει την γεύση του χωριάτικου φύλλου!
Μερίδες 6
Εκτέλεση 45 minutes
Αναμονή 1 hour

Υλικά
  

Για το φύλλο

  • 400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 180 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι Messino
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για την γέμιση

  • 400 γρ. κρεμμύδι ξερό
  • 150 γρ. πράσο
  • 20 γρ. σκόρδο
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 350 γρ. μανιτάρια agaricus
  • 350 γρ. μανιτάρια portobello
  • 20 γρ. μανιτάρια αποξηραμένα porcini
  • 80 γρ. λευκό κρασί
  • 500 γρ. ζωμό λαχανικών
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 γρ. κρέμα βαλσάμικου τρούφα Messino
  • σουσάμι
  • παπαρουνόσπορο
Χωριάτικη πίτα με μανιτάρια και κρέμα βαλσαμικού τρούφα Messino
Η συνταγή δημιουργήθηκε με
Κρέμα Βαλσάμικου Τρούφα MESSINO product link

Οδηγίες
 

Για το φύλλο:

  • Σε ένα μπωλ αδειάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέτουμε το νερό, το λευκό ξύδι Messino, το αλάτι και το ελαιόλαδο.
  • Ανακατεύουμε σιγά σιγά και όταν το αλεύρι απορροφήσει την υγρασία, αρχίζουμε και ζυμώνουμε.
  • Όταν το μπωλ έχει καθαρίσει και το ζυμάρι ξεκολλάει από τα τοιχώματα του, το μεταφέρουμε στον πάγκο και το ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη.
  • Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για 1 ώρα περίπου.

Για την γέμιση:

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο και τεμαχίζουμε τα μανιτάρια μας σε τέταρτα.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι και το πράσο και περιμένουμε να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε και το σκόρδο και αφού βγάλει τα αρώματά του, προσθέτουμε και τα μανιτάρια και ανακατεύουμε.
  • Μόλις μαλακώσουν τα μανιτάρια, σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος.
  • Χαμηλώνουμε την φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει καλά η γέμιση και να μην υπάρχουν πολλά υγρά.
  • Περιμένουμε να κρυώσει αρκετά η γέμιση και προσθέτουμε την παρμεζάνα και την κρέμα Βαλσάμικου τρούφα, Messino.

Για την πίτα με μανιτάρια:

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Χωρίζουμε το φύλλο σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο, γιατί θα μπει στο κάτω μέρος του ταψιού.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα με έναν πλάστη, έτσι ώστε το μεγαλύτερο φύλλο να εξέχει γύρω γύρω από το ταψί και το άλλο, το μικρότερο, να είναι όσο η επιφάνεια του ταψιού.
  • Λαδώνουμε το ταψί, απλώνουμε το μεγάλο φύλλο, έπειτα ρίχνουμε την γέμιση και καλύπτουμε με το μικρότερο φύλλο. Λαδώνουμε το πάνω φύλλο και γυρνάμε τις άκρες που εξέχουν από το κάτω φύλλο, ώστε να κλείσουμε την γέμιση.
  • Πασπαλίζουμε με σουσάμι και παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για 30-35 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσει αρκετά, την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια.

Tip της Συνταγής:

  • Μη πλύνετε τα μανιτάρια, απλώς καθαρίστε τα με ένα απορροφητικό χαρτί ή ξεφλουδίστε τα. Έτσι, θα διατηρήσουν την σύσταση και την υφή τους και η πίτα θα παραμείνει τραγανή.
Share