Σοκολατόπιτα με Καραμέλα, Κρέμα Ρόδι και Παγωτό
Η σοκολατόπιτα με καραμέλα είναι το all-time-classic αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων! Η προετοιμασία της είναι απλή και η γεύση της σοκολάτας πάντα απολαυστική. Με μικρές παραλλαγές στην συνταγή μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε και vegan ή vegetarian εκδοχή της!
Σοκολατόπιτα με Καραμέλα, Κρέμα Ρόδι και Παγωτό
Αφράτη και ζουμερή, η σοκολατόπιτα με καραμέλα εξισορροπείται άψογα από την φυσική οξύτητα των φρούτων. Έτσι, προσθέτουμε κρέμα Βαλσάμικου ρόδι, Messino, και ανανεώνουμε την ταυτότητα του πιάτου! Η γλυκόξινη γεύση της κρέμας Βαλσάμικου ρόδι, σε συνδυασμό με την λάβα σοκολάτας και την ελαφριά επίγευση της καραμέλας έρχονται σε απόλυτη αρμονία δημιουργώντας μια πανδαισία γεύσεων.
Υλικά
- 250 γρ. κουβερτούρα
- 280 γρ. βούτυρο 220 γρ για την σοκολατόπιτα, 60 γρ για την σάλτσα καραμέλας
- 130 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 220 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 2 βανιλινες
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- κρέμα Βαλσάμικου ρόδι Messino
- 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 85 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 πρέζα αλάτι
Οδηγίες
Για την σοκολατόπιτα:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μπεν μαρι προσθέτουμε την κουβερτούρα και τα 220 γρ βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν. Την κρατάμε χλιαρή και προσέχουμε να μην ξαναπαγώσει.
- Παίρνουμε ένα μπωλ και προσθέτουμε την ζάχαρη και τα αυγά μας. Χτυπάμε με το μίξερ δυνατά μέχρι να αφρατέψουν και να διαλυθεί η ζάχαρη.
- Αφήνουμε το μίξερ και προσθέτουμε στο μπωλ το αλεύρι, την βανιλίνη, το ξύσμα πορτοκαλιού, λίγη κρέμα Βαλσάμικου ρόδι, Messino, και τέλος την λιωμένη κουβερτούρα.
- Ανακατεύουμε απαλά με μία μαρίζ (ή ένα κουτάλι) μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 22 εκ και τινάζουμε καλά να φύγει το περίσσιο αλεύρι.
- Μεταφέρουμε στο αλευρωμένο ταψί το μίγμα και ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά.
Για την σάλτσα καραμέλας:
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε 60 γρ βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την κρέμα γάλακτος και περιμένουμε να έρθουν σε βρασμό. Διατηρούμε την φωτιά σε μέτρια ένταση και ανακατεύουμε διαρκώς για να μην κολλήσει.
- Όταν πάρει χρυσαφί χρώμα και πήξει ικανοποιητικά, αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι.
- Σερβίρουμε την σοκολατόπιτα με παγωτό βανίλια και γαρνίρουμε με σάλτσα καραμέλας και, φυσικά, κρέμα Βαλσάμικου ρόδι, Messino.
Tip της Συνταγής:
- Στη σοκολατόπιτα έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος! Τηρήστε τα 20 λεπτά του φούρνου, ωστόσο δοκιμάστε να “βυθίσετε” και ένα πιρούνι μέσα στη γέμιση για να δείτε την υφή της. Δε θέλουμε να στεγνώσει και να γίνει κέικ!